studie en proberen

een basiskleur

Een kleur is echt heel moeilijk, net als een realistische tekening. Maar dat is de basis van elk schilderij wat je wilt maken. Vul de schaduw, donkere gedeelten, in de schets. Dit geeft inzichten in het gebruik van de reële kleur en geeft je de oplossing voor het lichter maken. Zoek naar de balans in je voorbeeld en je schets tot je zelf tevreden bent. 

onderwerpen

Elk onderwerp is een uitdaging. Als de vormen, de verhoudingen en de richtingen goed zijn, gaat u pas verder. De details komen langzaam op het doek en u krijgt er steeds meer plezier in. 

portretten

Dit was mijn grootste uitdaging. Oh wat was ik blij toen ik voelde dat het ging lukken. Iedere keer na een pauze was ik bang dat ik mijn tuch kwijt zou zijn. Nee dus want hij is mooi geworden en ik vind dat het lijkt. Zoals het origineel is.


Het is leuk om inspiratie te hebben. Je kijkt naar iets en denkt, dat is mooi!. Dat wil ik ook wel maken. Nou begin er dan maar eens mee.

Je maakt een plan hoe te beginnen en hoe je denkt tot een bepaald resultaat te komen. Blijf zo veel mogelijk trouw aan wat je ziet door 

te schetsen. Vorm, richting, volume, verhoudingen, waar komt het licht vandaan, welke kleuren vind ik de mooiste, hoe maak ik de schaduwen?. Allemaal tegelijk proberen in te vullen gaat niet dus doe het in volgorde en corrigeer continu als er een item bij komt en je niet tevreden bent. Heel boeiend zul je merken.


Ik zie zelf overal een uitdaging in. Het onderwerp kan eenvoudig worden geprobeerd door een schets te maken. Breng voorzichtig schaduwen aan en zie de diepte ontstaan. Als je later tevreden bent over het ontwerp ga je eventueel inkleuren. wees voorzichtig en bouw alles op in lagen. Het meeste wat je maakt kun je niet op dezelfde dag af werken. Begin dan weer met eerst een laagje een laagje verdunde lijnolie en dan een transparante kleur van de vorige sessie en pas die aan zoals je het wilt hebben.

Zo maar een opstelling van diverse dingen. De opdracht was om de verschillende materialen en oppervlaktes proberen weer te geven. Het is echt de moeite waar om dat te proberen. Er zijn dingen die je heel direct moet neer zetten en er zijn dingen die je moet vervagen. Daar heb je ook weer aparte technieken voor. Soms moet je de eerste laag volledig laten drogen en soms moet je meteen afwerken. Het nat in nat werken gaat hier alleen op basis van een plan. 

Dit is een doek van 50x60cm. Geen enkele bloem is zo groot. Ik noem dit exploderen. Dus abnormaal vergroten. Ook dit is een speciale techniek en zeker niet makkelijker. Maar laat u niet onthouden van de speciale ervaring. Je moet dit echt een keer doen. Je leert vergroten, zien dat nerven meer zijn dan een lijntje als je dit gaat doen. Het volume krijgt een extra dementie. Wil je dit raken dan moet je geduldig opbouwen en dat vraagt meer geduld.

Ik vind dit ook leuk om te doen. U ook?.